Ugrás a tartalomhoz

Szállítás 1900 Ft. minden termékhez

Kedvenc Termékek Kosár
0 elem

Cum alegem un filtru de apă

La ce trebuie să fim atenți pentru a alege cel mai bun filtru de apă?

Chiar dacă în linii mari apa de la rețeaua publică respectă standardele de calitate (cu excepții mai ales în zona rurală), trebuie avut în vedere faptul că majoritatea contaminanților sunt acceptați într-o anumită limită de standardele de calitate. Acest lucru reprezintă un compromis între calitate și capacitatea tehnologică de a purifica apa potabilă până la nivelul impus de standarde.

În aceste condiții, cu toții ne dorim să beneficiem de cele mai bune filtre care pot să ne îmbunătățească calitatea apei pe care o bem și o folosim. Prin urmare, fiecare dintre noi își dorește să beneficieze de cel mai bun filtru de apă existent pe piață.

Însă nu întotdeauna filtrul considerat a fi cel mai bun de pe piață se potrivește și pentru tine, pentru familia ta sau pentru locuința ta. Un filtru de apă care contribuie la îndepărtarea până aproape de zero a contaminanților trebuie ales în funcție de câteva criterii care țin de apa folosită si de cerințele gospodăriei tale.

Din această perspectivă, în vederea alegerii filtrului de apă optim pentru tine și pentru gospodăria ta, poți să te ghidezi după următoarele aspecte:

Sursa apei pe care o folosești

În funcție de sursă, apa poate avea diferite caracteristici privind conținutul de minerale, dar și diferite valori ale impurităților, microorganismelor sau poluanților. Având în vedere aceste aspecte, alegerea unui filtru trebuie să țină cont de sursa apei pe care o folosim. Sursa de furnizare a apei influențează riscurile și problemele care pot apărea.

Tocmai de aceea tehnologiile folosite în cadrul filtrelor diferă de la un model la altul, iar sursa apei potabile este un element primordial în alegerea unui purificator.

Dacă apa este de la rețea

atunci vorbim de apa tratată cu clor. Calitatea apei provenită din sistemul centralizat de alimentare cu apă este direct influențată de zonă (munte, șes), de sursa de apă (de suprafață, de adâncime), de nivelul tehnologic al stației de tratare și de calitatea rețelei de transport care aduce apa până la robinetul tău. Este important  factorul uman care este implicat în acest lanț de tratament și distribuție. De asemenea este important și nivelul economic al zonei respective.

Calitatea apei de la rețea diferă destul de mult de la o zona la alta. Deși peste tot este vorba de apă de la rețeaua publică, trebuie ținut cont de toate aspectele de mai sus atunci când dorim să alegem cel mai potrivit filtru de apă.

Dacă este apă dintr-un puț forat

vorbim despre aspecte diferite care pot apărea. Duritatea, nitrații si nitriții, contaminarea cu bacterii sunt câteva dintre cele mai frecvente. Un puț forat poate predispune la poluarea cu diferite substanțe chimice prin infiltrare, și din acest punct de vedere trebuie făcută alegerea unui filtru cu tehnologii care să adreseze problemele specifice.

Dacă este apă de la fântână

aspectele sunt similare cu cele ale apei de puț cu specificația că, cu cât sursa este mai aproape de suprafață cu atât incidența problemelor este mai probabilă și alegerea filtrului sau a sistemului de purificare trebuie făcută cu mai multă atenție.

Dacă este apă de la rețea, aceasta respectă standardele de calitate sau nu?

Un alt criteriu foarte important în alegerea unui purificator de apă se referă la standardele de calitate ale apei de la rețeaua centralizată de alimentare. Există numeroase zone unde standardele de calitate ale apei nu sunt respectate atunci când vorbim despre sistemul centralizat de alimentare cu apă potabilă. Într-o astfel de situație sistemul de filtrare pentru care optezi trebuie să fie unul mult mai eficient și cu tehnologii diferite comparativ cu un filtru de apă necesar pentru acele zone unde standardele de calitate ale apei potabile de la robinet sunt respectate.

Câte persoane locuiesc și trăiesc în gospodăria ta și folosesc acest filtru?

Numărul de persoane care locuiesc în gospodărie este un alt aspect decisiv în alegerea unui filtru de apă. Numărul de persoane care utilizează apa influențează de asemenea volumul de apă necesar pentru a fi purificat zi de zi. Fiecare filtru vine cu un cartuș proiectat pentru un anume volum de apă și tocmai de aceea achiziționarea acestuia trebuie să țină cont de volumul de apă necesar pentru 24 de ore, volum de apă estimat în funcție de numărul de persoane care locuiesc în gospodăria unde urmează a se monta purificatorul de apă.

Bugetul alocat

Dincolo de tehnologiile folosite și de capacitatea de filtrare, atunci când ești interesat(ă) de achiziționarea unui filtru de apă trebuie să ții cont și de bugetul alocat pentru o astfel de investiție. Prețurile pentru un purificator de apă diferă în funcție de brand, de model, de modul de utilizare, de volumul de apă filtrat, dar și de tehnologiile folosite pentru purificarea apei.

Nivelul de complexitate tehnică

Un alt aspect foarte important în alegerea filtrului de apă se referă la nivelul de complexitate tehnică al acestuia. În cazul celor foarte complexe este nevoie de serviciile unor specialiști pentru montajul și pentru întreținerea acestora. De cealaltă parte, atunci când optezi pentru un purificator de apă având un grad mai mic de complexitate poți să-l montezi și să-l întreții pe cont propriu, fără a avea nevoie de specialiști în acest sens și implicit fără costuri suplimentare.

Vârsta utilizatorilor filtrului

Nu doar numărul persoanelor care locuiesc în gospodăria unde urmează să-l folosești este important, ci și vârsta acestora. Astfel, în gospodăriile unde copiii sunt prezenți zi de zi filtrul de apă pentru care optezi trebuie să fie simplu de utilizat și de întreținut, dar și foarte fiabil. În cazul persoanelor de vârsta a treia, cea mai oportună alegerea o reprezintă un purificator de apă care este foarte simplu de folosit și ușor de întreținut.

Referințele

Un alt element de avut în vedere în alegerea unui filtru de apă se referă la referințele produsului de care ești interesat(ă). Astfel, referințele unor prieteni, rude, cunoscuți sau chiar a unor persoane din media sau din online pot reprezenta oricând o dovadă de încredere cu privire la un anumit tip de filtru. De aceea este recomandat să te documentezi cu privire la referințele unui produs pe site-ul pe care găsești respectivul filtru, referințe care pot să îți consolideze încrederea. Mai mult decât atât, poți să ai în vedere inclusiv referințele furnizorului pentru a te asigura că respectivul oferă produse de cea mai bună calitate și cât mai fiabile, dar în același timp oferă cu promptitudine servicii de suport și întreținere/reparații.

Finețea porilor filtrului

Filtrele de apă dispun de diferite grade de finețe și valoarea ideală pentru apa de rețea este cea de 0,5 microni sau mai mică. Aceasta oferă o eficiență suficient de ridicată pentru a îndepărta turbiditatea și paraziții care se pot regăsi în apă, dar și pentru a asigura un debit foarte bun al apei la robinet. Altfel spus, finețea de 0,5 microni reprezintă echilibrul ideal între apa filtrată la cele mai bune standarde și debitul bun al apei. Chiar dacă o finețe a filtrului foarte mare înseamnă o calitate mai bună a apei, trebuie spus că un filtru nu trebuie să suprafiltreze apa astfel încât să elimine inclusiv mineralele benefice din apă.

Volumul mediului de filtrare

Acest criteriu are în vedere volumul filtrelor din interiorul aparatului, acestea putând avea un volum mai mare sau mai mic. Un volum mai mare al filtrelor din interiorul aparatului asigură o mai mare eficiență în procesul de filtrare atât din perspectivă cantitativă, cât și din perspectiva intervalului de timp necesar pentru procesul de filtrare.

Tehnologia folosită

Tehnologiile folosite în cazul filtrelor diferă. Astfel există variante de filtre pe bază de cărbune activ, acestea fiind ideale pentru apa de la rețea prin faptul că rețin clorul din apă, dar și sedimentele, poluanții și chiar metalele grele. Pe de altă parte filtrele pe bază de cărbune activ permit trecerea mineralelor pentru a ajunge la robinet. Pe lângă filtrele pe bază de cărbune activ există și alte tehnologii folosite pentru filtrele de apă, și anume tehnologia pe bază de ceramică și tehnologia care are la bază sistemul de schimb de ioni. Pentru ape cu încărcătură mare se recomandă filtre bazate pe osmoză inversă sau filtre cu lămpi UV. Alegerea celui mai potrivit filtru trebuie făcută  astfel încât acestea nici să nu subfiltreze apa nici să nu o suprafiltreze și să conducă la costuri mult prea mari de achiziție.

Modul de construcție al filtrului

Tipul constructiv este un alt criteriu în alegerea purificatorului de apă. În funcție de acesta poți opta pentru căni de filtrare a apei, filtre pentru apă la robinet, filtre de apă pe chiuvetă, purificator de apă sub chiuvetă, dar și filtre de apă pentru întreaga gospodărie. Fiecare dintre aceste filtre oferă diferite avantaje și dezavantaje, iar modul de utilizare diferă de la un filtru la altul.

Fiabilitatea și ușurința de utilizare a filtrului

Datorită faptului că un purificator de apă are un grad de utilizare înalt în gospodărie, este obligatoriu ca acesta să fie cât mai fiabil și cât mai ergonomic. Pentru a te asigura de aceste caracteristici este important să ai în vedere descrierile tehnice ale fiecărui filtru, imaginile sau video-urile care descriu filtrul, dar și referințele altor utilizatori. Nu în ultimul rând vechimea pe piață a unui anumit produs poate certifica fiabilitatea acestuia.

Brand-ul și certificările

Alte aspecte de care trebuie ținut cont în alegerea unui filtru de apă se referă la marca acestuia și la certificările de care dispune filtrul. Se poate afirma fără teama de a greși că brand-ul împreună cu certificările pot reprezenta o altă dovadă a calității unui filtru de apă. Astfel vorbim despre acele certificări oferite de diferite organisme internaționale pentru produsele care oferă cele mai bune rezultate atât în privința filtrării apei, cât și în privința fiabilității și a raportului calitate-preț. Cele mai importante organisme care emit certificări sunt NSF (National Sanitation Foundation) și WQA (Water Quality Association). La rândul său, brand-ul înseamnă o marcă cunoscută pe piața filtrelor de apă, o marcă folosită de un număr important de clienți care la rândul lor au fost mulțumiți.

Furnizorul și serviciile furnizorului

În cele din urmă discutăm și despre criteriul referitor la furnizorul de filtre de apă. În acest sens este necesar să ai în vedere un furnizor care dispune de capacitatea de a oferi atât filtre de apă pentru diferite gospodării, cât și piese de schimb pentru respectivele filtre. De asemenea este recomandat să optezi pentru un furnizor care asigură inclusiv servicii de consultanță cu privire la alegerea unui filtru sau referitor la montarea acestuia. Mai mult decât atât, trebuie să te asiguri de faptul că vei putea beneficia de servicii de mentenanță sau de reparații pentru filtrele achiziționate, dar și de garanție pentru oricare tip de filtru comercializat de respectivul furnizor. Acest lucru asigură o utilizare pentru timp îndelungat a investiției realizate într-un filtru de apă.

Pornind de la aceste criterii cu siguranță vei avea o bază pentru a putea face cea mai potrivită alegere atunci când vine vorba despre un filtru de apă. Dacă dorești să beneficiezi de experiența unui specialist în domeniu, firma noastră având o experiență de peste 10 ani în domeniul filtrării apei oferă consultanță gratuită la numărul de telefon 0727 328 288.

Articol anterior
Articol următor

Hozzászólás írása

Felhívjuk a figyelmedet, hogy a hozzászólásokat jóvá kell hagyni a közzétételük előtt.

Köszönjük a feliratkozást

Acest email este deja înregistrat!

Cumpărați aspectul

Válassza a Beállítások lehetőséget

Szociális

Szerkesztési lehetőség
this is just a warning
Bejelentkezés
Bevásárlókocsi
0 Termékek